Trädgård

Här till vänster syns ingången till min trädgård. Trädgården som är en ständig källa till glädje och inspiration. Det är i slutet på maj och allt är frodigt grönt och nyutslaget med en enorm växtkraft.

Ett gammalt kinesiskt ordspråk jag hörde för länge sedan lät ungefär så här: Vill du bli lycklig en hel dag - drick en flaska vin. Vill du bli lycklig en hel vecka - gift dig. Vill du bli lycklig hela livet - skaffa dig en trädgård!

 

 

Detta är min vita trädpion. Den har några år på nacken, men förfryser sig varje vinter så att jag måste beskära den kraftigt på våren. Förra året hade den två blommor och i år endast en. Men kanske blir den ändå tåligare och kraftigare år för år. Hur som helst är det underbart att ha en vit trädpion att följa och glädjas åt.

Här är en annan vit trädpion. Den står hos en bekant inom samma område. Några år äldre och med betydligt fler blommor. Den brukar inte förfrysa sig under vintrarna. Varför denna klarar sig bättre är inte lätt att veta. Kanske är förklaringen så enkel som att microklimatet helt enkelt är mera gynnsamt!

Det är den 12/6 -13 och  jag har fått upp CD-skivorna i det lilla körsbärsträdet (pysslingträd). Kanske får jag smaka bigarråerna den här säsongen?
Jag har satt upp CD-skivor tidigare med rätt bra resultat. En och annan skata låter sig inte skrämmas, men trädet har inte blivit helt länsat.

 

Trädgårdsiris inflätad i frilandshibiskusen blev väldigt lyckat.Bollöken intill gjorde inte effekten sämre.

Midsommartid är piontid. Rosa, röda, vita och väldoftande!

Dessa tre bilder är utsikten från verandatrappan. Det är i midsammatid och blomsterprakten är överdådig! Det är pioner, blåklockor -vita och blå - brudbröd, rosen Maxima och många fler, som står i sin vackraste blomning.

Rosen Maxima

Det är en gammeldags rotäkta ros. Den blommar endast en gång men ganska länge. Den är mycket väldoftande utan att vara påträngande.

Rotskotten kan bli många och besvärliga, men ett bra sätt att hålla dem under kontroll är att skära ner hela rosen kraftigt vart tredje år i augusti. Då hinner nya grenar växa ut så att blomningen nästa sommar är säkrad. Rosens kraft går åt till att bygga upp busken på plats istället för att ge en massa rotskott åt alla håll. Detta har jag provat många gånger och det fungerar.

 

Vit Prickklocka

Inuti har den purpurfärgade prickar, vilka tyvärr inte syns ovanifrån.
Prickklockan är tvåårig och trivs inte så bra i kruka. På friland kan den föröka sig väldigt med rotutlöpare, så det gäller att ha bra koll på den.

Kungslilja

Den har flyttats till ett soligare ställe i höstas, så nu hoppas jag på att den ska trivas så bra, att den förökar sig och blir en stor dunge framöver.

 

 

På bilden ovan ses min favoritplats för tidningsläsning och måltider. En liten lillveranda som blev väldigt lyckad och trivsam. På bilderna nedan syns utsikten över trädgården från denna plats.

 

 

På Malmö Garden Show i slottsträdgården den 2/6 -13 fann jag  ett rödbladigt hundkex, som jag så länge beundrat i tidskrifter och faktaböcker! På bilden syns de vita blommorna dekorativt fläta in sig i det mörka prydnadskörsbäret.

Vårglädje!
Under plommonträdet.

Lupiner och trädgårdsiris är två säkra kort till försommarens fägring.

Gammeldags gul daglilja! Den slår ut och blommar en dag sedan visnar blomman. Men det finns så många fler blommor så blomningen varar ändå relativt länge.

 

 

 

 

 

 

När jag börjat ta maskrosblad i mina gröna smoothies så ser jag dem plötsligt med helt andra ögon. Nu ser maskrosplantorna riktigt fina och goda ut!

Rosa fluff

Till vänster syns den amerikanska älgörten i sin rosa blomning. Vid dess sida, en astilbe i precis samma rosa fluffighet. Dessutom blommar de samtidigt! Kan det bli bättre?

 

 

Här har några fler av blommorna slagit ut. Visst är den helt underbar!

 

Möss som fångats blir ett utmärkt gödsel till liljor.  Ett gammalt knep som används än i dag. Det är också bra att lägga ett kadaver i botten på gropen vid nyplantering av liljor.

Ormhassel och snöklockor
En av vårens absuluta höjdare