Recept
Vardagswraps - att äta ur handen
Wrapsskal:
Ingredienser Fyllning:
1,5 msk loppfrö Salladsblad
I stor tomat Alfalfagroddar
En bit ingefära Grovriven morot
1 morot Pesto
Rester efter två glas grönjuice
Beredning:
Loppfrö läggs i blöt över natten. Morot, tomat och ingefära körs i matberedare med kniven. Sedan blandas det med juiceresterna och loppfröna. Späd smeten om den är för fast (rejuvelac eller med vatten) och bred ut 3 st wrapsskal på plåtpapper. Torka i 7 timmar. Lägg i blöt valnötterna till peston. Kör dessa i matberedaren med kniven tillsammans med persilja, vitlök och tamari.
Lägg ut wrapsskalen på en stor skärbräda. Lägg salladsblad längs ena sidan. Ovanpå dessa en rand med alfalfagroddar och därefter en sträng grovrivna morötter. Överst 4 rejäla matskedar med pesto. Rulla hårt ihop wrapsen och skär dem med vass kniv i två hälfter.
TIPS!
Om du vill ha lite finare wraps att äta från tallriken med kniv och gaffel så ändra lite på ingredienserna till wrapsskalen. Byt ut resterna från grönjuice mot en halv zucchini och ett äpple. Följ för övrigr receptet som ovan.
Lasagne
Ingredienser:
1 - 2 zucchini
10 - 12 champinjoner
2 msk olivolja
1 msk tamari
2 nävar ruccula
2 avocado
1 tuss arame
Tomatsås med paprika (se baser och gör en och en halv sats + en röd parika och en färsk röd peppar).
Beredning:
En form med innermåtten 21 * 21 och höjd 6 cm brukar bli lagom.
Glöm inte att lägga i blöt de torkade tomaterna kvällen innan och aramen ca en halvtimme i förväg.
Skär svampen i tunna skivor och blanda den med olja, tamari och lite dulse. Blanda väl och låt stå medan såsen görs iordning.
Bred ut en lager sås i formen, sedan två lager tunna skivor av zucchinin - först på längden och sedan på tvärsen. Så ett lager sås igen och svamp ovanpå. Lägg på svampen ett lager ruccula och ett lager tunna skivor avocado, sedan sås och ett tunt lager arame. Därefter två lager zucchini. Pressa ihop lagren med handflatan. Ett lager sås och sedan svamp som blir överst. Garnera med t ex med tomatskivor och klippt persilja.
Fest Pizza
Pizzabotten
Ingredienser:
2 dl bovete
0,5 dl linfrö
2 mindre morötter
1 stor rödbeta
2 msk persilja
2 msk bladkoriander
2 msk basilika
1 tsk spiskummin
2 msk näringsjäst
2 nypor dulse
1 klyfta vitlök
Beredning:
Blötlägg bovetet och linfröna var för sig över natten. Skölj bovetet noga. Kör sedan bovetet, vitlöken och rödlöken i matberedaren med kniven tills det blir pösigt. Grovriv morot och rödbeta och blanda samman allt i en bunke. Bred ut på tre plåtar och torka i ca 10 timmar i torkugn på omkring 40 grader. Är bottnarna kladdiga på undersidan så vänd dem och torka någon timme till.
Pizza
Ingredienser:
En pizzabotten (se ovan)
Ett lager småbladssallad
Ett lager tomatsås (se baser)
Ett lager vit nötsås (se nedan)
Ett lager marinerad svamp och rödlök
Vit nötsås:
Ingredienser:
1 dl paranötter
1 dl cashewnötter
2,5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk näringsjäst
Ett par nypor tång (dulce)
Beredning:
Blötlägg nötterna över natten och mixa allt till krämig koncistens.
Ett par nypor tång (dulce)
Saften från en halv citron
Den milda rödbetssoppan
Ingredienser:
2 rödbetor
1 rödlök
5 - 6 dl vatten
Rester efter en stor grön smoothie
1 avocado
Beredning:
Mixa i tre omgångar. Först rödbeter, lök och vatten. Lägg i resterna efter smoothisen och mixa igen. Sist läggs avocadon, delad i bitar i, och allt mixas till det ser jämt och bra ut.
Tips: Servera soppan med en näve mungbönsgroddar ovanpå i tallriken och ett par bovetekrisp med pålägg sidanom.
Linsfärs med sting
Ingredienser:
2 dl linser, som läggs i blöt över natten och sedan groddas i två dygn
5 torkade tomater som läggs i blöt över natten
1 röd pepparfrukt som kärnas ur
1 struken msk miso
1 tsk spiskummin
cayennepeppar doftas över
2 msk olivolja
1 tsk agavesirap
3 steklökar
färsk koriander
2 nypor dulse
0,5 röd paprika
event. lite vatten
Beredning:
Allt körs i matberedaren med kniven tills det blir bredbar pastakonsistens. Färsen kan användas som pålägg och som innehåll i wraps eller som tillbehör till olika grövre sallader.
Falafel
Ingredienser:
- 3 dl kikärtor, blötlagda och groddade i 3 - 3 dygn
- 3 dl färsk persilja eller körvel
- 5 dl sesam
- Saften från en halv citron
- 1 finhackad rödlök
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk dulce eller liknande
- 1 struken msk falafelkrydda
- 1 dl solrosolja
Beredning:
Kör kikärtorna i jucemaskinen och ta tillvara både "jucen" och resterna. Häll alla ingredienserna i en bunke och blanda väl. Rulla bullar och torka i torkugn i ca 10 timmar.
Du kan vara fullt frisk och ha massor med önskningar. Men är du allvarligt sjuk så har du bara en önskan.
Servera gärna wrapsen med en lätt sallad, t ex med linsgroddar, och med crackers och syrad fröpasta.
Pesto:
Ingredienser:
2 dl valnötter
5 dl persilja
2 vitlöksklyfftor
1 msk tamari
Beredning:
Lägg valnötterna iblöt över natten. Kör allt i hushållsmaskinen med kniven tills det är finfördelat och sammanhängande.
Pizzabotten
Den kan vaieras med olika ingredienser. Persiljan kan t ex bytas ut mot ett halvt pkt djupfryst dill, eller motsvarande mängd färsk.
Pålägget är här marinerade champinjoner och rödlök.
Min favorit!
Här är en variant där pålägget svamp och rödlök har bytts ut mot marinerad broccoli.
Marinerad svamp och rödlök
Ingredienser:
8 - 10 skogschampinjoner
1 stor rödlök
2 nypor dulse
2 nypor rosmarin
0,5 dl olivolja
Saften från en halv citron
Beredning:
Skiva svamp och rödlök tunt och lägg i en skål. Ringla oljan på och strö över resten av ingredienserna. Blanda väl. Låt gärna salladen stå i kylen nå¨gra timmar före sservering.
Svartvinbärsdröm
Smoothie
Ingredienser:
5 dl vatten
2 dl svarta vinbär
1 banan
2 päron
1 äpple
4 stora blad mangold
Beredning:
Använd vitamix och gå till maxhastighet.
Räkna till 60 och stäng av.
Falafel klara för torkugnen