Baser
Rejuvelac
Detta är en dryck gjord på mjölksyrade vetekorn, som underlättar matsmältningen. Det var Dr Ann Wigmore som introducerade den. Till Sverige kom hennes böcker i översättning på 80-talet. Det förekommer lite olika recept även i hennes egna böcker och skrifter.
Detta är rejuvelac på mitt sätt:
2 dl ekologiska hela vetekorn läggs i blöt i 6 dl vatten över natten. Häll bort vattnet utan att skjölja kornen. Låt kornen gro i en uppochnedvänd burk med nät för öppningen, i ett dygn. Lägg över kornen i en bringare och häll på 6 dl vatten samt en knivsudd honung. Lägg ett litet fat löst över bringaren. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn utan att skjöla dem. Skumma ytan om det behövs. Drycken ska lukta friskt och en aning syrligt. Klart!
Samma korn kan användas 2 - 3 ggr till.
Sesammjölk
Ingredienser:
4 msk oskalade sesamfrö
1 dl vatten till blötläggning
1 dl rejuvelac
2 dl vatten
Beredning:
Lägg iblöt sesamfröna över natten.
Häll alla ingredienserna i en mixer och mixa till jämn konsistens.
Vill du inte ha sesammjölken syrad ta endast samma mängd vatten!
Tips!
Om du har en mixer på över 1000w så behöver inte drycken silas.
Tomatsås
Ingredienser:
7 soltorkade tomater, blötlagda över natten
2 stora kvisttomater
2 vitlöksklyftor
Basilikablad från 3 - 4 stjälkar
2 nypor dulce
2 msk olja
1 msk Bjäst
Beredning:
Kör ingredienserna i matberedare med kniven. Såsen ska vara tjock. Den passar utmärkt som ett lager på pizzabotten eller som sås på pasta av zucchini enbart, eller med morot och rödbeta.
Lök och paprika crackers
Ingredienser:
1 dl linfrö
2 dl helt novete
2 gula lökar
1 röd paprika
Rester efter tre stora grönsmoothies (se morgonsmoothie)
Beredning:
Lägg iblöt linfröna över natten. Lägg iblöt bovetet över natten. Skölj bovetet mycket noga och kör det i matberedare tillsammans med lök och paprika till en fluffig smet. Häll i bunke och blanda det med linfröna och smoothiresterna.
Bred ut smeten på 3 plåtar och markera ett rutnät med t ex en bordskniv. Torka i 8 timmar i ca 40 grader. Vänd på crackersen och torka vid behov ett tag till.
Linfrökex
Ingredienser:
5 torkade tomater
3dl bruna och gula linfrö
1,5 dl solrosfrö
1 nypa dulce
Ett par tag med cayennpepparkvarnen
Beredning:
Blötlägg tomater och linfrö över natten
Kör tomater och solrosfrö i matberedaren med kniven.
Blanda allt och bred ut på tre plåtar. Torka i 12 timmar i ca 40 grader.
Tag ut plåtarna efter halva tiden och rutmarkera.
Vänd kexen, är de fortfarande blöta, torka ytterligare några timmar.
Solrosdressing
Ingredienser: Beredning:
1,5 dl solrosfrö Lägg solrosfröna iblöt, över natten, i vattnet.
2 dl vatten Mixa allt till en slät och krämig dressing.
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök
2 mjölksyrade gurkor
Spad från de mjölksyrade grönsakerna.
Humus
Ingredienser:
2 dl kikärtor
5 dl persilja
3 klyftor vitlök
1 dl oskalad sesamfrö
1/2 pressad citron
2 nypor dulce
1 äggsked spiskummin
3/4 dl solrosolja
Beredning:
Lägg kikärtorna i blöt över natten. Grodda dem sedan i 2 dygn. Mixa sesamfröerna till mjöl. Tag bort de grövsta stjälkarna på persiljan.
Kör kikärtorna i juicemaskinen. Kör persilja och övriga ingredienser i matberedaren med kniven. Blanda sedan allt, även juicen och kikärtsresterna.
Tips
Gott som pålägg eller som tillbehör till grövre sallader!
Rejuvelac håller sig fint i kylskåpet, utan vidare en vecka. Det går också bra att hälla upp i ett glas och låta stå framme 2 - 3 timmar så att det har rumstemperatur då det ska drickas. Mycket bra för matsmältningen att dricka ett 3/4 -glas före måltiden.
Tips!
Beroende på hur mycket vätska man tillsätter i förhållande till frön, så blir det mjölk, gräddmjölk eller grädde.
Det går bra att blanda sesamfrön med t.ex paranötter, för variation.
Tomatsås.
Grundrecept, som du kan variera på olika sätt. Byta ut eller lägga till olika ingredienser och kryddor.
Linfrökex.
De är goda med syrad fröpasta,
humus eller med guacamole.
Syrad fröpasta
Beredning:
Lägg iblöt 1 dl oskalat sesamfrö och 1 dl pumpafrö över natten.
Mixa fröerna tillsammans med en halv röd paprika och en charlottenlök samt så mycket rejuvelack att mixern klarar sitt arbete, till en fin kräm.
Häng upp krämen i en nätpåse i ca 8 timmar. Spadet som rinner av ganska fort den första halvtimmen kan användas som dressing.